Το ψωμί που θα σας αλλάξει τη ζωή!


Πώς θα μας φαινόταν αν μας έλεγαν ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα ψωμί που δεν έχει αλεύρι ή μαγιά και δεν χρειάζεται ζύμωμα; Ότι σε περίπτωση που δεν έχουμε φουντούκια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα; Ότι αν δεν μας αρέσει η βρώμη, μπορούμε να βάλουμε φαγόπυρο ή ντίνκελ; Μας τελείωσε το σιρόπι σφενδάμου; Βάζουμε μέλι ή αγαύη! Αυτό το ψωμί, μάλλον θα μας αλλάξει τη ζωή!

Υλικά:
    1 φλ. ηλιόσπορο
    ½ φλ. λιναρόσπορο
    ½ φλ. φουντούκια ή αμύγδαλα
    1½ φλ. νιφάδες βρώμης ή φαγόπυρου
    2 κ.σ. σπόρους τσία (δείτε στις σημειώσεις)
    4 κ.σ. νιφάδες ψύλλιο (3 κ.σ. αν χρησιμοποιούμε σκόνη) (δείτε στις σημειώσεις)
    1 κ.γ. αλάτι ψιλό
    1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (για δίαιτες χωρίς γλυκαντικές, χρησιμοποιούμε 1 πρέζα στέβια)
    3 κ.σ. λάδι καρύδας ή γκι, λιωμένο
    1½ φλ. νερό
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε καλά όλα τα στεγνά συστατικά σε μια φόρμα ψωμιού.
Σε ξεχωριστό μπολ κάνουμε το ίδιο με τα υγρά και τα ενώνουμε με τα στεγνά ανακατεύοντας ώσπου να εμποτιστούν όλα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού νερό, αν δούμε ότι το μείγμα είναι πολύ παχύ για να το ανακατέψουμε.
Ισιώνουμε την επιφάνεια και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 2 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Ψήνουμε για 20' σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αφαιρούμε από τη φόρμα και το ψήνουμε πάνω στη σχάρα για άλλα 30-40' (θα πρέπει να ακούγεται σαν κούφιο όταν το χτυπάμε).
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε.
Φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο έως 5 ημέρες.

Συνταγή της Julia Bainbridge
Απόδοση στα ελληνικά από τη Βίκυ Χριστοπούλου

Τρόπος μαγειρέματος: Φούρνος

Καλή επιτυχία!!!
Πηγή: lovecooking.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Σπόροι Τσία (Υπερτροφή)

Το ανθοφόρο φυτό τσία, είναι συγγενής της μέντας και καλλιεργείτο κατά την προκολομβιανή εποχή στο Μεξικό και την Γουατεμάλα. Σήμερα, ευδοκιμεί σε πολλές χώρες του κόσμου και εξάγεται προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες απαιτήσεις της αγοράς.
Οι σπόροι αυτοί υπήρξαν βασική τροφή, φαρμακευτικό προϊόν και πηγή ενέργειας για τους Αζτέκους και τους Μάγια. Λέγεται ότι οι πολεμιστές των Αζτέκων επιβίωναν στα πεδία των μαχών τρώγοντας μόνο σπόρους τσία. Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί, εφόσον μόλις μια κουταλιά της σούπας περιέχει 5 γρ. φυτικών ινών, 3 γρ. πρωτεΐνης, 2.282 mg Ω3 και 752 mg Ω6 λιπαρά οξέα!

Σε γενικές γραμμές, οι σπόροι τσία περιέχουν:
- 5 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, καθώς και βόριο, ιχνοστοιχείο που βοηθά τη μεταφορά του ασβεστίου προς τα οστά
- 3 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τις ποικιλίες των μούρων
- 8 φορές περισσότερα Ω3 λιπαρά οξέα από το σολομό
- 2 φορές περισσότερες φυτικές ίνες από τα δημητριακά πρωινού (bran flakes)
- 9 φορές περισσότερο φώσφορο από το πλήρες γάλα
- 2 φορές περισσότερες πρωτεΐνες από οποιοδήποτε άλλο καρπό ή σπόρο
- 3 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι
- 15 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το μπρόκολο
- 100 γρ. σπόρων τσία, αντιστοιχούν με τη βιταμίνη C που περιέχεται σε 7 πορτοκάλια!

Έχοντας λοιπόν κανείς υπ' όψιν του τα παραπάνω μπορεί να εντάξει τους σπόρους τσία στην καθημερινή του διατροφή, εμπλουτίζοντας σάλτσες, γλυκά, ψωμιά, παιδικές τροφές, σαλάτες, χυμούς, κ.α. Μάλιστα, μουλιάζοντας τους σπόρους, επιτυγχάνουμε τη λήψη επιπλέον αντιοξειδωτικών, Ω3 λιπαρών οξέων και ενυδάτωση.
Οι σπόροι τσία δεν επηρεάζουν τη γεύση, καθώς είναι άγευστοι και ευχάριστα τραγανοί και έχουν πολύ χαμηλές θερμίδες, μόλις 60 ανά κουταλιά της σούπας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της φύσης και ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων υπέρ-τροφών.

Σπόρος Ψύλλιο
Ο σπόρος ψύλλιο, προέρχεται από το ινδικό φυτό Plantago που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το πεντάνευρο. Οι σπόροι αυτοί έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε υδροκολλοειδείς ίνες και εμφανίζουν ισχυρή δράση στην προστασία του εντερικού συστήματος, λόγω της έντονης παρουσίας φυτικών ινών.

Μέσα στο έντερο, το ψύλλιο διαστέλλεται (μπορεί να διογκωθεί έως και 50 φορές από τον αρχικό του όγκο όταν έρθει σε επαφή με το νερό) και σχηματίζει μια ζελατινώδη μάζα, η οποία καθαρίζει τα τοιχώματα του εντέρου από υπολείμματα και διατηρεί τα περιττώματα ενυδατωμένα, προωθώντας την κανονικότητα της εντερικής κίνησης. Λόγω της διόγκωσης, βοηθά στο αίσθημα της πληρότητας και συνεπώς μειώνει τη λήψη τροφής.

Το ψύλλιο μπορεί να προσφέρει πολλά θετικά στον οργανισμό όπως:
- βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης εντός των φυσιολογικών ορίων
- υποστηρίζει υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όταν χρησιμοποιείται ως μέρος της διατροφής
- βελτιώνει την υγεία του εντέρου
- τροφοδοτεί με εντερικά βακτήρια
- μειώνει την εντερική διαπερατότητα

Πηγή: lovecooking.gr



Σας άρεσε το άρθρο?
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας:

Φτιάξτε μοναστηριακό (νηστίσιμο) ρυζόγαλο

Έχετε δοκιμάσει ποτέ μοναστηριακό (νηστίσιμο) ρυζόγαλο;
Αν όχι, τότε ήρθε η ώρα… είναι πολύ νόστιμο!

Υλικά:
1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι για σούπα
1 λίτρο νερό
3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ
1 φλιτζάνι του καφέ νερό
Ξύσμα 2 λεμονιών
2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
½ φλιτζάνι του καφέ νερό
2 φλιτζάνια του καφέ ζάχαρη

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το ρύζι με το 1 λίτρο νερό σε χαμηλή φωτιά. Διαλύουμε το κορν φλάουερ και το ρίχνουμε  στο βρασμένο ρύζι προσθέτοντας  το ξύσμα λεμονιών, το ταχίνι που το διαλύσαμε στο ½ φλιτζάνι του καφέ, χλιαρό νερό και τη ζάχαρη. Ανακατώνουμε συνέχεια. Μόλις πήξει η κρέμα τη σερβίρουμε στα μπολ και τη γαρνίρουμε με κανέλλα.

Καλή επιτυχία!!!
Πηγή: monastiriaka.gr
- See more at: http://perivolipanagias.blogspot.gr/2014/11/blog-post_1.html#sthash.aAp743w5.dpuf