Πως φτιάχνω σπιτικό τόφου...

Σπιτικό Τόφου

Τι είναι τελικά αυτό το τόφου που τόσο ακούγεται και συζητιέται; Το τόφου είναι ένα προϊόν της σόγιας και φτιάχνεται περίπου με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνεται το τυρί. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε χώρες της ανατολής, και η πρώτη του αναφορά εντοπίζεται περίπου 2000 χρόνια πριν, στην Κίνα. Και η πρώτη εμφάνιση του στην Ευρώπη είναι το 1700.

Γιατί να το φας, τωρα, εσυ αυτό; Μα φυσικά για την υψηλή θρεπτική του αξία! Με μόλις 120 θερμίδες τα 100 γραμμάρια, περιέχει 8 απο τα απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περίπου 15 γρ. πρωτεΐνη ανα 100 γρ. και η ίδια ποσότητα παρέχει στον οργανισμό το 70% των αναγκών του σε ασβέστιο. Επίσης είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες (μόνο 1 γρ. ανα 100 γρ.), χαμηλό σε χοληστερίνη και πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα! Επίσης είναι πηγή χαλκού (βοηθάει στην καλή λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων), πλούσια πηγή σεληνίου και σιδήρου (για την ακρίβεια καλύπτει το 60% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού στα παραπάνω στοιχεία!).
πως-κάνω-τόφου

Μα πως όμως τρώγεται το τόφου; Με πάρα (μα πάρα) πολλούς τρόπους! Σε περίπτωση που δεν σου άρεσε το τόφου, απλά δεν το έφαγες καλά μαγειρεμένο! Γενικά το τόφου δεν έχει γεύση. Είναι όμως σαν ενα σφουγγάρι. Απορροφά ότι γεύση εσύ του δώσεις! είναι τέλειο για σούπες, πίτσες, σάντουιτς, γλυκά – γενικά μπορείς να το βάλεις πάντου!




Υλικά:
2 κούπες φασόλια σόγιας
11 κούπες νερό
3 κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
  1. Μουλιάζουμε από βραδύς τα φασόλια σόγιας. Την επόμενη μέρα αλλάζουμε το νερό και τα ζουλάμε ανάμεσα στο δάχτυλα μας ώστε να αφαιρέσουμε τις φλούδες. Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε και τα χωρίζουμε σε 4 παρτίδες.
  2. Προσθέτουμε κάθε παρτίδα σε ένα μπλέντερ μαζί με 2.5 κούπες νερό. Τα αλέθουμε για περίπου 20 – 30 δευτερόλεπτα (ανάλογα πόσο δυνατό είναι το μπλέντερ μας) ή μέχρι να έχουμε ένα λευκό μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τυρόπανο. Έντονα αλλά πάντα με προσοχή αρχίζουμε να πιέζουμε το τυρόπανο, πάνω από μια μεγάλη κατσαρόλα, ώστε να στραγγίξει όλο το γάλα. Όταν δε βγαίνει άλλο γάλα ανοίγουμε το τυρόπανο – η πούλπα από τα φασόλια σόγια λέγεται οκάρα (okara). Την κρατάμε στην άκρη ή στην κατάψυξη για άλλη χρήση*. Επαναλαμβάνουμε με κάθε παρτίδα την ίδια διαδικασία.

  3. Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω από δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει στον πάτο. Μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το γάλα (ανακατεύοντας συνεχώς και προσέχοντας να μην φουσκώσει και χυθεί), για τουλάχιστον 30 λεπτά, μέχρι και 1.5 ώρα. Το γάλα στην αρχή θα έχει γεύση από ωμό φασόλι/φύτρα. Όσο το βράζουμε διασπάται η πρωτεΐνη και γίνεται πιο γλυκό. Η πέτσα που θα πιάσει από πάνω λέγεται γιούμπα (yuba). Αν δεν την διαλύσουμε πάλι μέσα στο γάλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπες, ως αναπλήρωμα αυγού και σε πολλές άλλες συνταγές!


  4. Μόλις αποκτήσει τη γεύση που θέλουμε κλείνουμε τη φωτιά και περιμένουμε να φτάσει στους 70 – 72?C . Αν δεν έχουμε θερμόμετρο αφήνουμε την κατσαρόλα για περίπου 30 – 35 λεπτά να κρυώσει. Εντωμεταξύ ανακατεύουμε 1 κούπα νερό με 3 κ.σ. χυμό λεμονιού. Μόλις φτάσει το γάλα στη σωστή θερμοκρασία, αδειάζουμε το μισό νερό με λεμόνι στο γάλα και ανακατεύουμε σιγά-σιγά με κυκλικές κινήσεις. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό με λεμόνι και αυτή τη φορά ανακατεύουμε σιγά-σιγά κάνοντας 8άρια με την κουτάλα. Μόλις δούμε ότι κόβει το γάλα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε για 15 λεπτά.

  5. Ετοιμάζουμε είτε ένα καλούπι για τόφου, στρώνοντας το με τυρόπανο, είτε στρώνουμε ένα μεγάλο σουρωτήρι με τυρόπανο και το τοποθετούμε πάνω από ένα μεγάλο μπωλ.

  6. Αφού περάσουν τα 15 λεπτά, κάνουμε έναν έλεγχο στην κατσαρόλα με το γάλα. Θα πρέπει να έχει κόψει τελείως και το υγρό που θα υπάρχει στην κατσαρόλα να είναι σχεδόν διάφανο. Αν είναι ακόμα λευκό προσθέτουμε λίγο ακόμα λεμόνι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε άλλα 10 λεπτά.
  7. Αδειάζουμε με προσοχή το μείγμα στο καλούπι μας. Σκεπάζουμε και την επάνω πλευρά με το τυρόπανο και τοποθετούμε από πάνω ένα βάρος ώστε να στραγγίξουν όλα τα υγρά. Το αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά.

  8. Αφαιρούμε προσεκτικά το τόφου από το καλούπι και το τυρόπανο και το βάζουμε σε ένα μπωλ με κρύο νερό για τουλάχιστον 30 λεπτά να σφίξει ακόμα περισσότερο.

  9. Αποθηκεύουμε σε ένα μπωλ με νερό και λίγο αλάτι. Κρατάει στο ψυγείο για 6 μέρες και 5 – 6 μήνες στην κατάψυξη.


Σημ.
 * Μην κάνεις το λάθος και πιεις ωμό γάλα σόγιας! Καταρχήν έχει απαίσια γεύση και δεύτερον ο οργανισμός σου δεν μπορεί να το πέψει.
 * Μπορείτε να κάνετε και κεφτεδάκια από οκάρα...

Καλή επιτυχία!!!



Πηγή:beets-me.com



Σας άρεσε το άρθρο?
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας:

Δεν υπάρχουν σχόλια: