Νηστίσιμα… μπεζεδάκια! (Vegan μαρέγκα)

Νηστίσιμα… μπεζεδάκια! (Vegan μαρέγκα)


Έίναι δυνατόν? Ναι, κι όμως! Και μάλιστα με ελάχιστα χρήματα!
 Βλέπετε, το υλικό με το οποίο γίνεται αυτή η μαρέγκα δεν πρόκειται να σας στοιχίσει τίποτε απολύτως, αφού είναι κάτι που έτσι κι αλλιώς όλοι το πετάμε, αλλά όχι πια!
Το υλικό αυτό είναι ο ζωμός από τα βρασμένα ρεβίθια ή άλλα όσπρια (άσπρα ή μαύρα φασόλια, ακόμη και το νερό της συσκευασίας του τόφου), και έχει γίνει τον τελευταίο καιρό διεθνώς γνωστό ως aquafaba (ακουαφάμπα) που σημαίνει, σε ελεύθερη μετάφραση, “φασολόζουμο”.
Η ακουαφάμπα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα σωρό συνταγές που ως τώρα ήταν δύσκολο έως αδύνατον να φτιάξει κανείς χωρίς αυγά: μαγιονέζα (ίδια με την αυθεντική), macarons, σουφλέ, μαρέγκες, κέικ, πάβλοβα, σου, σαβαγιάρ κ.τ.λ. Και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντελώς όμοιο με την εκδοχή με αυγό. Σίγουρα το επόμενο διάστημα θα φιλοξενηθούν και άλλες εύκολες συνταγές με ακουαφάμπα, αλλά όσοι θέλετε μπορείτε να επισκεφθείτε την κοινότητα του facebook (στα αγγλικά) η οποία την έκανε γνωστή και σε μένα, όπου υπάρχουν όλων των ειδών οι συνταγές και οι πειραματισμοί των μελών της από όλο τον κόσμο: Vegan Meringue – Hits and Misses!

Προετοιμασία:
ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΖΩΜΟ
Τι προετοιμασία λοιπόν χρειάζεται; Καταρχάς μουλιάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια μας όπως θα κάναμε κανονικά. Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε και τα σιγοβράζουμε σκεπασμένα σε νερό που να φτάνει περίπου μισό δάχτυλο από πάνω τους, κατά προτίμηση χωρίς αλάτι, ή με πολύ λίγο (ο δικός μου ζωμός είχε λίγο αλάτι και οι μπεζέδες μου βγήκαν οκ, αλλά μην τους κάνουμε και αλμυρούς!)
Αφού βράσουν τα ρεβίθια μας, τα στραγγίζουμε και κρατάμε το ζωμό τους. Αυτή έιναι η ακουαφάμπα. Όταν κρυώσει, παίρνει μια κάπως κολλώδη υφή, λίγο πιο αραιή από ασπράδι του αβγού. Αν το υγρό μας είναι πολύ αραιό ακόμη και όταν κρυώσει, το βράζουμε ξανά για να εξατμιστεί λίγο και να συμπυκνωθεί.


Αφήνουμε να κρυώσει. Στο σημείο αυτό, μπορούμε να βάλουμε τη ακουαφάμπα σε παγοκύστες, έτσι ώστε να έχουμε στην κατάψυξη για όποτε χρειαστούμε, καθώς σίγουρα θα μας περισσέψει.

Υλικά:
ΒΙΓΚΑΝ ΜΠΕΖΕΔΕΣ (30-35 ΚΟΜΜΆΤΙΑ)


5 κ.σ. ζωμό από ρεβίθια, κονσέρβας ή σπιτικό (βλ. προετοιμασία παραπάνω)
5 κ.σ. λευκή ζάχαρη
1 βανίλια
2-3 σταγόνες ξίδι ή μια πρέζα κρεμόριο (προαιρετικά, για να σφίξει καλύτερα. Εγώ δε χρειάστηκε να βάλω)

Εκτέλεση:
Η διαδικασία παίρνει λίγη ώρα άλλα είναι πολύ απλή:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς.
Ξεκινάμε χτυπώντας μόνο το ζωμό, στην υψηλή ταχύτητα του μίξερ.
Μετά από ένα λεπτό περίπου, γίνεται αφρός:

Συνεχίζουμε να χτυπάμε. Ο αφρός έχει πυκνώσει κάπως, και όταν βγάζουμε τα σύρματα του μίξερ βλέπουμε να δημιουργούνται “κορυφές” (βλ. φωτό) στο μίγμα, οι οποίες όμως υποχωρούν αμέσως.

Και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι οι “κορυφές” που δημιουργούνται να είναι πυκνές και σταθερές. Όσο χτυπάμε γενικά, αν δεν έχουμε επαγγελματικό μίξερ, καλό είναι να κάνουμε που και που κανένα διάλειμμα για να μη μας καεί.


 Στο σημείο αυτό, και συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε αρχικά τη βανίλια και στη συνέχεια τις 1-2 σταγόνες ξίδι ή το κρεμόριο (προαιρετικά) και μετά τη ζάχαρη, κουταλιά-κουταλιά. Μπορούμε να πειραματιστούμε εδώ με άλλες γεύσεις και ίσως κάποια φυτική χρωστική, αλλά προσοχή: δεν πρέπει να προσθέσουμε τίποτε απολύτως που να είναι λιπαρό/ελαιώδες! Μετά από κάθε κουταλιά ζάχαρης που προσθέτουμε, ίσως το μίγμα μας να δείξει ότι αραιώνει λίγο, αλλά μην ανησυχείτε, σύντομα ξανασφίγγει.
Αφού χτυπήσουμε καλά και διαλυθεί εντελώς όλη η ζάχαρη, έχουμε μια ωραία, σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα.


Δημιουργούμε μικρά μπεζεδάκια με κορνέ ή με ένα κουτάλι πάνω σε μια λαδόκολλα (η δική μου λαδόκολλα είναι μαύρη και δε φαίνεται καλά πάνω στο μαύρο ταψί, αλλά είναι εκεί. Μην την παραλείψετε)


Ψήνουμε στους 100 βαθμούς για 1.5 ώρα. Όταν είναι έτοιμα, ανοίγουμε ΄λιγάκι την πόρτα του φούρνου και τα αφήνουμε για 15 περίπου λεπτά να κρυώσουν σιγά-σιγά.

Τα διατηρούμε σε ξηρό και δροσερό μέρος (αν δεν τα φάμε αμέσως!!)

Πώς σας φαίνεται; Αφήστε μας τη γνώμη και τις προτάσεις σας στα σχόλια, και καλή όρεξη!

Καλή επιτυχία!!!
Πηγή: oikopotamos.com




Σας άρεσε το άρθρο?
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας:

Φτιάξτε μοναστηριακό (νηστίσιμο) ρυζόγαλο

Έχετε δοκιμάσει ποτέ μοναστηριακό (νηστίσιμο) ρυζόγαλο;
Αν όχι, τότε ήρθε η ώρα… είναι πολύ νόστιμο!

Υλικά:
1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι για σούπα
1 λίτρο νερό
3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ
1 φλιτζάνι του καφέ νερό
Ξύσμα 2 λεμονιών
2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
½ φλιτζάνι του καφέ νερό
2 φλιτζάνια του καφέ ζάχαρη

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το ρύζι με το 1 λίτρο νερό σε χαμηλή φωτιά. Διαλύουμε το κορν φλάουερ και το ρίχνουμε  στο βρασμένο ρύζι προσθέτοντας  το ξύσμα λεμονιών, το ταχίνι που το διαλύσαμε στο ½ φλιτζάνι του καφέ, χλιαρό νερό και τη ζάχαρη. Ανακατώνουμε συνέχεια. Μόλις πήξει η κρέμα τη σερβίρουμε στα μπολ και τη γαρνίρουμε με κανέλλα.

Καλή επιτυχία!!!
Πηγή: monastiriaka.gr
- See more at: http://perivolipanagias.blogspot.gr/2014/11/blog-post_1.html#sthash.aAp743w5.dpuf